Les mer om arkitekturretninger på 1950-tallet...

nyord:

fra 1950-tallet

prøvehus
barnehage
duppeditter
hørselvern
elementbygg
behå
motell
sjokkrosa
soveby

tidsånden 1950-årene

Hør på tidsperiodens musikk.

1950-tallet førte med seg økt økonomisk velstand, og arbeidsledigheten sank. Næringen blomstret med en omfattende eksport til krigsrammede land. Det var en sterk tro på fremtiden - alt peker oppover. Oslo arrangerer Vinter-OL i 1952.


De fleste kvinnene var hjemme på heltid som husmødre. Ansatte i primær- og sekundærnæringene sank i takt med økningen av ansatte i tertiærnæringene. Folk i byer og industriområder hadde høyere lønn og begynte å handle mer.

De nye trendene kom hovedsakelig fra USA, og en egen ungdomskultur med musikk og klær oppsto, atskilt fra voksenlivet.  Rockemusikk var in, men fortsatt var radioen en viktig kilde til musikk. I Norge er det bilrasjonering frem til 1960. Samtidig ble veiene bedre og kjøretøy raskere. Forbrukersamfunnet begynte. Nye materialer begynte å bli benyttet i produksjonen, som plast og rustfritt stål. Formene på interiør og moteklær ble preget av rene slanke linjer, abstrakte mønstre og lyse farger. Ericofonen eller "Cobraen" var en ny type telefon med hodetelefoner, mikrofon og ringeskive i ett. Kvinners klær var stramme, med skjørt og spisse sko. Husbankens viktigste oppgave var gjenreisningen av den tapte bygningsmassen under krigen, men det var også viktig å etablere en låneordning til alminnelig boligbygging. Materialmangel ga en treg start, først mellom 1951 og 1953 startet prosessen for fullt. Regionale forskjeller i Norge viser seg blant annet gjennom at fargebruken i Nord-Norge er kraftigere enn i Sør-Norge.