Les mer om arkitekturretninger på 1890-tallet...

nyord:

fra 1990-tallet

sugerørfolk
hortensjakka
skaphomsene
tilleggsbyråkrati
skaplesbe
CD-ROM
gjeldsofre
hodejegerne

tidsånden 1990-årene

Hør på tidsperiodens musikk.

1990-tallet innledes som «mulighetens tiår», men Scandinavian Star-ulykken og kong Olavs død kommer til å prege de første årene i Norden. Berlinmuren faller, og dette preger musikken og kulturen.


I 1993 raser debatten om lovligheten av toppløs servering av mat i Norge, og sterk-øl flyttes fra butikkene og inn på Vinmonopolet. Norge sier nei til medlemskap i EU i 1994. Nirvana avløser 80-tallets Puddelrock med sin Grunge, og flanellskjorter og teppejakker blir inn. Kynisk produsert og sammensatt popmusikk blir da vanlig. Regelen om søndagshandel og «Brustadbua» opprettes i 1997. Den tekniske utviklingen av datamaskiner og mobiltelefoner tok av.

Et nytt fenomen i trafikken var SUV-en, som var bekvem som en personbil, og samtidig terrenggående. Husene males i sterkere farger igjen, blant annet ulike nyanser av gul, rød og grønn. Fargenavn som Staverngul, Sommergul, og Rørosrød oppstår, og man ser til naturen for å hente inspirasjon til fargevalgene. Nybygde ferdighus har et nostalgisk preg, med hint fra sveitserstilen. Boliger ble tapetsert i lyse og pikante farger med brede tapetbård. Mange byggefelt med helhetlig preg ble opprettet og utbygget. Oslo Plaza, Norges første skyskraper, åpner.